Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator


Mint bizonyára tudjátok, márciusban jó néhány napot töltöttem Kelet-Szlovákiában. De nemcsak ebben az évben jártam ott, hanem már évekkel korábban is. Ahányszor keleten jártam, mindig újabb irányzatokat fedeztem fel, melyek elsodortak valamerre, gyakran zsákutcába. Minden alkalommal, amikor a múzeumokban elhangzott a "sajnos ebből nincs több" vagy a falvak polgármesterei visszautasítottak azzal, hogy "a mi falunkban sosem viseltek népviseletet, 60 éve itt élek, de semmilyen népviseletre nem emlékszem", a kíváncsiságom egyre csak nőtt. Kezdetben ugyanúgy közelítettem meg a keleti témát, mint korábban bármelyiket, vizuálisan. Idővel rájöttem, hogy ez a megközelítés nem vezet sehová. Változtattam, és a figyelmemet a keleti kultúra felé fordítottam. Most először tettem fel olyan kérdéseket, amelyek nem a népviselettel, hanem a kultúrával voltak kapcsolatosak, és hirtelen új ajtók nyíltak meg előttem. Az elhíresült "keleten semmi sincs" mondat messziről sem igaz. Van valami keleten, és nem is akármi. Annyi minden van keleten, hogy a szűk választékot 4 egységre kellett osztanunk, mert sehogy sem fért volna bele egy kis szériába. A "Keleti eposz" projekt Kelet-Szlovákia 4 térségét öleli fel, ezek népviselete inspirálta a 4 limitált széria megalkotását, amelyeket fokozatosan szeptember és december között mutatunk be nektek. Alig várom, hogy ti is lássátok!

PetraKeleti eposz

RužbachyNéhányan mondják "a kevesebb több". Mi bátorkodunk ezt megcáfolni. Mindenki, aki szívében érzi gyökereinket, aki csodálja nők generációinak munkáját, tudja, hogy "a több mindig több". Lenyűgöző, színes és gazdagon díszített népviseleti ruhákat alkotni az abszolút szegénység idejében, olyannyira összefonódni a természettel, hogy egy egész virágzó mező elevenedjen meg a hímzett viseleten, gyertyfénynél, sötétben hímezni, a fizikai munkától gyötört kezekkel. Ezek a mi gyökereink, melyeket tanulmányozunk, tisztelünk, és melyekből inspirációt merítünk korunkbeli ékszerek megalkotásához. Minimalizmus és geometria nem jellemezheti a "Keleti eposz" ékszereit, minden forma mondandóval bír. Mi nem alkotunk egyszerű dolgokat. Mindig tovább fejlődünk, egyre mélyebbre ásunk és alkotunk új dizájnt, mely hű a gyökereinkez. Úgy, ahogy egy virág sem nyílhat ki a földben rejlő gyökerei nélkül, úgy mi sem alkothatunk inspiráció nélkül.


„Ezt a színes felsőzúgói népviseletet már rég kiszemeltem. Akárcsak a korábbi munkáim inspirációi estében, most is el akartam menni, hogy láthassam a népviseleti ruhát, megcsodáljam a természetet, magamba szívjam a hely atmoszféráját és elképzeljem, hogy valaha ilyen gyönyörű hímezett ruhákat viseltek az emberek. Idén nyáron éppen Felsőzúgó községben vált valóra váratlanul egy nagy álmom, amikor nemcsak én (már ez is önmagában nagy megtiszteltetés), de két lányom is magára ölthette a felsőzúgói népviseletet. A népviselet valóban csodálatos, de külön köszönet jár azon megelszívű embereknek, akik saját gyűjteményüket mutatták meg nekem. Utazásaim során keresem az inspirációt, minden élményt a szívembe zárok és előbb-utóbb ezek visszaköszönnek egy-egy ékszer megalkotása közben. A felsőzúgói népvislet felettébb gazdag, mely felett nem tudtam elsiklani, így ez tükröződik az ékszereken is. “


Harmónia, szabadság és sokszínűség - akár így is jellemezhetünk egy gazdagon virágzó mezőt, amely a világ összes színében tündököl. Minden virágnak megvan a mezőn a maga tiszteletbeli helye, és a többi virággal összhangban egy színpompás panorámát alkotnak. Mindezt bemutatják a Keleti eposz szériánk új ékszerei is, amelyeket Felsőzúgó község népviselete ihletett.
HudcovceRózsák és bazsarózsák édes illata. Ily módon is átalakulhat egy eredeti népviseleti mintázat Hegedűsfalváról gyönyörű ékszerré.